Darfoer opnieuw in greep van massaverkrachtingen

Meer dan tweehonderd vrouwen werden in oktober 2014 door Soedanese militairen verkracht in het dorp Tabit in het noorden van Darfoer. Met deze brute massaverkrachting bereikt het conflict in de regio opnieuw een dieptepunt.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde op 12 februari 2015 het rapport Sudan: Mass Rape by Army in Darfur waarin aangetoond wordt dat 221 vrouwen in het dorp Tabit verkracht zijn in een periode van 36 uur. Een paar honderd militairen van overheidstroepen zouden het dorp verwoest hebben, waarbij de mannen en jongens ernstig werden mishandeld en de vrouwen en meisjes verkracht.

Jonathan Loeb, auteur van het rapport, zegt dat de onderzoekers geheime telefonische interviews hebben gedaan met slachtoffers en getuigen, omdat de Soedanese troepen de toegang tot het dorp blokkeerden. Hij zegt dat sommige geïnterviewden alleen wilden praten via een nieuwe telefoon die niet aan hun naam gekoppeld was.

Loeb zegt dat de onderzoekers er verschillende theorieën op nahouden over de reden van de aanval. “We weten het niet zeker, maar vanuit het perspectief van de slachtoffers ging het om een collectieve straf voor de verdwijning van een soldaat. Ze werden er door de aanvallers van beschuldigd hem te hebben ontvoerd of vermoord.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be