Dader aanslag Londen geïdentificeerd

De terrorist die in de nacht van zondag op maandag op een groep moskeegangers in Londen inreed, is geïdentificeerd als Darren Osborne, een 47-jarige inwoner van Cardiff. Bij de aanslag kwam één persoon om het leven, elf mensen raakten gewond. Osborne werd ter plekke gearresteerd. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische daad, moord en poging tot moord.

Volgens getuigen riep Osborne na de aanslag: “ik wil alle moslims vermoorden!”. Hij werd door omstanders overmeesterd en uitgeleverd aan de politie.

Over Osborne is inmiddels iets meer bekend. Hij is werkloos, al kluste hij wel wat bij als handelaar in tweedehandsauto’s. Osborne onthield zich naar het schijnt tot voor kort van het openlijk uiten van racistische meningen. Op de dag vóór de aanslag werd hij echter na een racistische tirade in beschonken toestand uit de lokale pub gegooid. Ook zou hij dezelfde dag de dochter van een Pakistaanse buurman beledigd hebben.

De politie onderzoekt momenteel of Osborne banden had met extreemrechtse organisaties. Hij beschikte over een twitter account dat hij uitsluitend gebruikte om enkele extreemrechtse hotemetoten te volgen, waaronder Paul Golding en Jayda Fransen, de leiders van Britain First, een beweging waarmee ook de moordenaar van Jo Cox sympathiseerde.