Dadelkoek met dadels uit de bezette gebieden

Dadelkoek (дата торт) is een voedzame, lekkere koek gemaakt van dadels, noten en honing. Het ligt al enige decennia enigszins gevoelig, maar we doen hier geen concessies. De lekkerste dadels komen nu eenmaal uit de bezette gebieden in de westelijke Jordaanoever. Nergens anders in de wereld is de grond zó ideaal voor het verbouwen van dadels. Kalk van de gesloopte huizen, fosfor van de fosforbommen en bij dat alles moet je niet teveel nadenken. Shalom Allerhandumdum. Er is moeilijk aan te komen -een echte chef zou er bijna een volkerenmoord voor doen – maar als het een beetje meezit, wordt alles uit dat gebied straks belabeld en kan de run op deze superieure dadels beginnen.

Ingrediënten

500g Medjoul dadels uit de bezette gebieden
300g Noten naar keuze
– walnoten
– amandelen
– pistachio’s
1 borrelglaasje Turkse wespenhoning
2 emmers latex of een 12V autoaccu
Snijd de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kleine temeiers in de lengte. Vijzel wat wal-, aman- of pistachenoten aan gort in een groen uitgeslagen bronzen vijzel en meng deze met de honing. Turkse wespenhoning is het beste, maar die witte vaste bloemenhoning in een supermarktpotje is ook prima.

Bereiding

Het bereiden van zo’n dadelkoek is niet zo moeilijk. Mixen, in de vorm gooien, onder druk laten opstijven. Ik heb thuis een 7,5kW vierpolige krachtstroommotor. Met een VFD (variable frequency drive) kun je dan traploos het toerental bepalen. Ik snap dat het gemiddelde huishouden ’t met een of andere Krups of Moulinex vleugeltjesvibrator moet doen, maar die gaan die molassige dadelmeuk echt niet trekken. Dikke kans dat zo’n ding vastloopt en de stoppen dwars door de muur de woonkamer van de buren in knallen, rechtstreeks in de stofdoos van de tandenloze heks Eucalypta. Aldi heeft deze week een of andere retro keukenmachien in de aanbieding. Daarmee zou het ook kunnen lukken.

Na het uitvoerig mixen komt het onder druk laten opstijven in een vorm. Denk dan aan een ring van een stalen rioleringsbuis van ca 30cm diameter en tien cm hoog en een schijf die daar dan precies in past. Eventueel gebruik je een cakeblik los met wat karton en alufolie en de bodem van het cakeblik als de schijf. Leg eerst een theedoek of zo’n sushi matje op een schone tafel. (Schoon omdat je niet wil dat er een hele bacteriekolonie campylobacter of salmonella tijdens het opstijven langs het riet naar boven klimt en zich daar in 24 uur opstijftijd exponentieel vermenigvuldigt). Leg daarop wat bakpapier waar je ongeveer elke 2cm een gaatje met een speld hebt geprikt en daarop de van de binnenkant ingevette rioleringring of de cakevorm. Giet daar het homogeen gemixte mengesel in en verspreid dat met een met olijfolie ingevette pollepel evenredig over de hele vorm. Leg de schijf of cakevormbodem er boven op en zet daar de accu of latexemmers bovenop en laat het 24 uur staan in een goed geventileerde ruimte. Het overtollige vocht wordt uit het mengsel geperst en verdwijnt via de onderkant van het cakeblik in de atmosfeer. Hier blijkt hoe belangrijk het is dat je geen vloeibare honing gebruikt, omdat die natuurlijk enorm uitloopt. Til een dag later vorm op en – tada – je houdt een heerlijke dadelkoek over.

Serveertips

Je kunt met een vlijmscherp stalen mes de dadelkoek in flinterdunne stukken snijden en die b.v. op een stokbroodje met brie of parmaham leggen. Of je hakt zo’n flinterdun stuk fijn en mengt dat door de rijst of gooit het door de salade. Anders serveer je ’t in blokjes bij de borrel, of je verwerkt het in plaats van rozijnen in een appeltaart. Het past bijna overal bij.

Als iemand jarig is kun je b.v. een chocoladeletter meepersen. Of je verbergt er een vijl in en brengt hem straks naar Fred Teeven.

Volgende week Chili con Karnemelk. Geen zorgen. Ook met Carne. Of voor vegetariërs dat Soylent Green achtige spul wat tegenwoordig zo hip is. Karnemelk wordt veel te weinig gebruikt als ingrediënt en daar gaan we snel verandering in brengen.