D66 nu tóch bereid te praten met Leefbaar Rotterdam

D66 is nu tóch bereid met Leefbaar Rotterdam te praten over de vorming van een college. Eerder had D66 dat nog uitgesloten. 

Joost Eerdmans

Tot vandaag vormde de samenwerking tussen Leefbaar en het FvD voor D66 een onoverkomelijk probleem. Partijleider Alexander Pechtold maakt al jaren goede sier met een antifascistische pose die er om onduidelijke redenen bij nogal wat linksliberalen ingaat als koek. Meer dan een pose is het antifascisme van D66 niet, wat de Rotterdamse afdeling bewees door vrolijk vier jaar lang het bed te delen  met het cryptofascistische Leefbaar Rotterdam.

Leefbaar maakte echter de fout te panikeren toen de PVV aankondigde in Rotterdam deel te zullen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging een formeel samenwerkingsverband aan met het FvD, een club die in tegenstelling tot Leefbaar weinig moeite doet haar naziroots te verbergen. Voor D66 was dat een brug te ver: de partij had zich tijdens de campagne landelijk afgezet tegen het FvD en zou zichzelf onsterfelijk belachelijk maken door met een partner van Baudet de lakens te delen.

De opstelling van D66 leidde tot een impasse in de college-onderhandelingen. Om in Rotterdam een college te kunnen vormen, is het nodig dat ófwel de VVD overstapt uit het rechtse blok ófwel D66 overstapt uit het “linkse” (kuch) blok. De VVD gaf aan daar niet aan te denken, waarmee de bal dus bij D66 gedeponeerd werd.

Om de impasse te doorbreken kondigde Baudet afgelopen weekend aan bereid te zijn het samenwerkingsverband met Leefbaar te verbreken, mits Leefbaar gegarandeerd een plekje in het college krijgt. Op het eerste gezicht een tamelijk absurd voorstel, waarvan je verwacht dat het met hoongelach begroet zal worden.

Baudet’s – tamelijk doorzichtige – strategie lijkt echter succes te hebben: gisteren liet de Rotterdamse D66-partijleider Said Kasmi weten dat het voorstel van Baudet een “goed aanknopingspunt” vormt.  Kasmi heeft nog steeds zijn bedenkingen, maar ziet duidelijk een opening: ,,Dit is eenzijdige opzegging van Forum voor Democratie. Eerst wil ik van Leefbaar een bevestiging horen, daarna wil ik praten. Maar mijn voorkeur ligt nog steeds bij PvdA en GroenLinks. Ik laat hen niet los. D66 stapt niet in een rechts college”.

Vandaag werd duidelijk dat D66 niet de enige Rotterdamse partij is wier principes nogal rekbaar zijn. Liet GL zondag nog weten de kans op samenwerking met Leefbaar ‘nihil’ te achten, inmiddels is de partij samen met de VVD bezig een programma te schrijven ‘waarbij anderen zich  kunnen aansluiten’. Een formule die we waarschijnlijk moeten lezen als een opening van GL naar Leefbaar.

Leefbaar is met elf zetels de grootste partij in Rotterdam, op afstand gevolgd door D66 met 6 en GL en VVD met elk 5 zetels.