CvB-leden UvA mogen naheffing van de fiscus verwachten

De leden van het College van Bestuur van de UvA en de HvA moeten mogelijk een achterstallige belastingsom betalen. Zij hebben gebruik gemaakt van de chauffeursdienst van het CvB voor vervoer naar nevenactiviteiten. Die kosten zijn altijd als onkosten gedeclareerd, terwijl die volgens de regels van de Belastingdienst inkomsten zijn en er dus belasting over betaald moet worden. CDA-Kamerlid Michel Rog heeft minister Bussemaker van Onderwijs om opheldering gevraagd.(…)

Het CvB gaf al snel toe dat de chauffeursdienst ook gebruikt werd voor vervoer naar nevenactiviteiten en dat het vooralsnog niet van plan was daarmee te stoppen. De afspraak is dat de universiteit het vervoer van bestuurders naar nevenactiviteiten bekostigt, bevestigt CvB-woordvoerder Marjolijn van Oordt. Daar staat tegenover dat de leden van het CvB de vergoeding van de nevenfuncties terugstorten in de kas van het universiteitsfonds.

Het is niet duidelijk of voor dat vervoer naar nevenactiviteiten een bijtelling heeft plaatsgevonden. Folia heeft het college om een reactie gevraagd, maar daar heeft het CvB vooralsnog niet op gereageerd.

“Bijtelling” – de abracadabra voor ingewijden bij reclame voor auto’s. Het begrip wordt hier bij Foliaweb bekend verondersteld.