Corruptieonderzoek naar Christine Lagarde

Het Franse OM  gaat een onderzoek instellen naar het handelen van het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde.  Dat meldt de Franse krant Libération.  Lagarde wordt  o.a.  verdacht  van “medeplichtigheid aan verduistering van overheidsgeld“. 

Onder president Sarkozy (2007 – 2012) was Lagarde  Minister van Financiën, voordat ze overstapte naar het IMF. Onder haar bewind vond er een omstreden deal plaats tussen de  allesbehalve frisse zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Die deal leverde Tapie het leuke bedrag van 400 miljoen euro op. Crédit Lyonnais was destijds in staatshanden. Tot nu toe was Lagarde slechts getuige in deze zaak. Dat er nu een formeel onderzoek ingesteld wordt, betekent volgens Libération dat Justitie sterke aanwijzingen heeft voor frauduleus handelen door Lagarde.

Tapie was onder de sociaaldemocratische president Mitterrand minister. Ten tijde van deze zaak was hij lid van de linkse PRG. Opvallend genoeg steunde hij tijdens de verkiezingscampagne van 2007 niet de linkse kandidaat, maar de rechtse kandidaat Sarkozy. Toeval, uiteraard.

Lagarde zelf is van mening dat de beschuldigingen elke grond missen.  Ze denkt er dan ook niet aan op te stappen als opperhoofd van het IMF. Vermoedelijk zal binnenkort het woord “demonisering” wel vallen, al geruime tijd  het favoriete verweer van rechtse politici.