Corrupte kneuter-VVD’er du jour: Henk Kamp

Henk Kamp heeft dus ooit voor 250 euro twee gratis navigatie-CD’s gekregen van VAG-importeur PON bij het APK laten keuren van zijn Audi TT in 2006. Het lijkt gekneuter, maar reken maar dat zo’n ex-FIOD-medewerker als Kamp dat ’s avonds op een zolderkamer met zijn Casio rekenapparaat in het huishoudboek zit bij te werken.

Reden voor de ophef is dat er eerder mensen in een omkoopschandaal over de aanbesteding van politie- en defensieauto’s zijn ontslagen vanwege dergelijk kleine voordeeltjes, en dat Kamp helemaal nooit onderzocht is door het OM hieromtrent, iets dat de advocaat Ruperti van defensieambtenaar Gerard Lensvelt aankaart. PON heeft op zeker moment een opdracht van een half miljard aan politie- en defensie-auto’s binnengehaald:

In een omkoopschandaal over de aanbesteding van politie- en defensieauto’s heeft het Openbaar Ministerie aanwijzingen voor strafbaar handelen door oud-minister Henk Kamp niet uitgezocht. Dat blijkt uit het strafdossier.

Tegen lagere ambtenaren is voor vergelijkbare handelingen in deze zaak wel strafrechtelijke vervolging ingesteld en ook zijn er mensen ontslagen.

In een reactie laat de woordvoerder van minister Kamp weten:

De minister weet niet waarom deze korting toendertijd is gegeven en heeft daarom contact gehad met Pon. Deze navraag leert het volgende: omdat het voertuig een occasion betrof uit Duitsland, is, naast enkele andere werkzaamheden, het Duitse navigatiesysteem naar NL specificaties (inclusief kaart) omgezet. Het naar NL specificaties omzetten van de auto geschiedde, zoals in die tijd te doen gebruikelijk, zonder extra kosten. Deze kosten werden met het eindbedrag verrekend.”

Het zijn zinnen als die laatste die je altijd helemaal dol doen draaien, bij het lezen van financiële verhandelingen. “…zonder extra kosten. Deze kosten werden met het eindbedrag verrekend.” Niet-bestaande extra kosten die met het eindbedrag verrekend werden dus. Als ex-FIOD-beambte is Kamp natuurlijk expert in verdoezelend financieel taalgebruik. Het werd ‘verrekend’ dus alles zit helemaal goed hoor.

Maar hoe erg is dat nu helemaal, die 250 euro? Het OM laat weten:

Het OM laat in een reactie weten dat er bij minister Kamp “geheel geen sprake was van een verdenking”. Volgens het OM heeft Kamp, anders dan de ambtenaren die wel terechtstaan, nooit om een gift gevraagd.

Dit is echt gezwets van de bovenste plank. Ik werk bij een enigszins groot bedrijf en daar krijg je van die instructie-video’s over ethisch acceptabel gedrag en dergelijke. En giften van 250 euro van belanghebbenden of klanten zijn COMPLEET onacceptabel, of je er nu om gevraagd hebt of niet. En dan zouden zulke normen niet gelden voor een minister??

Bron: NOS