Corbyn niet mild voor Europese collega-socialisten: “Verlaat het midden”

Zet het neoliberalisme bij het huisvuil en verlaat het politieke midden. Corbyn kwam met een duidelijke boodschap naar de conferentie van de Europese sociaaldemocraten waar hij eregast was.

De Europese sociaal-democraten hebben een nieuwe held. Jeremy Corbyn, de voorzitter van het Britse Labour, was keynotespeaker op de Europe Together-conferentie in Brussel en hij kwam, zag en overwon. Twee staande ovaties kreeg hij van de socialistische fractie in het Europees parlement.

Corbyn was nochtans niet mild voor zijn Europese collega’s. “Veel te lang waren de meest vooraanstaande stemmen binnen onze beweging de weg kwijt. Te bereidwillig hebben ze het status quo en de gevestigde orde verdedigd in een wanhopige poging om het politieke midden te beschermen, om later te ontdekken dat het midden verschoven was”, zei hij aan socialistische vertegenwoordigers uit landen die de voorbije maanden flinke klappen kregen.

In Nederland en Frankrijk zakten de sociaaldemocratische partijen onder de 10 procent. In Duitsland scoorde de SPD nooit slechter sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook in België flirtten de socialistische partijen in de peilingen met de allerlaagste scores sinds decennia.

Een groot deel van die verloren stemmen gaat naar extreemrechts. Volgens Corbyn is dat een gevolg van het besparingsbeleid sinds de crisis van 2008. “Die hebben onze openbare diensten ontmanteld en de lonen en levensstandaard doen dalen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be