Corbyn belooft Chagos te zullen doen ontruimen door VK en VS

Afgelopen vrijdag verliep de opdracht van de VN om de Chagos Archipel, die door de Britse kolonialen illegaal is afgesplitst van Mauritius, terug te geven. Het zou met zich meebrengen dat de basis van de VS op hoofdeiland Diego Garcia ontruimd zou moeten worden en de hiervoor gedeporteerde bevolking terug zou mogen keren. Tory-Engeland piekert er niet over. “Internationale rechtsorde” is voor de anderen.

De naam Jeremy Corbyn kende ik al jaren in verband met Chagos. Als er één goede reden is om op hem te stemmen, wat ik uiteraard niet mag, is het deze:

Inmiddels heeft de leider van de oppositie in het VK, Jeremy Corbyn gezegd dat hij de bezetting van het gebied door zijn land zou beëindigen als hij volgende maand tot minister-president wordt gekozen. “Wat de Chagossianen is aangedaan is volkomen schandelijk. Zij zijn met geweld door dit land van hun eigen eilanden verwijderd.” Tegen The Guardian zei Corbyn: “Het recht van terugkeer naar die eilandn is absoluut belangrijk als symbool van de manier waarop wij ons onder internationaal recht willen gedragen. Dus ja, wij zullen [de opdracht] uitvoeren.”

Dit is tevens een van de redenen dat het regime in Washington DC Corbyn niet gekozen wenst te zien.

Bron