Conservatieven dreigen Britse regering ten val te brengen over Brexit

GeorgeOsborne2015
George Osborne. Foto: Wikipedia

Een groep Conservatieve parlementariërs heeft gedreigd de begroting van de regering Cameron na een eventuele Brexit af te zullen keuren. Indien men dat dreigement waarmaakt, komt ook de regering Cameron ten val en zijn nieuwe verkiezingen waarschijnlijk noodzakelijk.

Het dreigement van de Conservatieve Lagerhuisleden volgt op de mededeling van Minister van Financiën George Orborne dat hij bij een vertrek van Groot-Brittanië uit de EU gedwongen is de belastingen te verhogen en flink te bezuinigen. Zo niet, dan wordt hij geconfronteerd met een enorm gat in zijn begroting. Osborne zegt het laagste tarief van de inkomstenbelasting met 2% en het hoogste tarief met 3% te zullen verhogen. De erfbelasting gaat met niet minder dan 5% omhoog. Daarnaast wil hij fors bezuinigen op de NHS  – een uitermate impopulaire maatregel – en op defensie.

Het afkeuren van de begroting staat in de Britse parlementaire traditie gelijk aan een motie van wantrouwen. In dat geval zou de regering af moeten treden en nieuwe verkiezingen uit moeten schrijven. Met Cameron’s politieke loopbaan is het dan afgelopen en de Tories zullen de verkiezingen als een diep verdeelde partij in moeten gaan.

Bron: The Independent