Compromis tussen Brussel en Parijs

Tussen de Europese Commissie in Brussel en de Franse regering in Parijs is een compromis bereikt over het begrotingstekort van Frankrijk. Brussel wijst de begroting voor 2015 niet af, hoewel het tekort daarin veel hoger uitvalt dan onder Europese regels is toegestaan. De toezeggingen van Franse kant over reductie van het tekort volstaan.

Het compromis is goed voor de Fransen. Zo wordt bijvoorbeeld de ridicule optrekking van de pensioenleeftijd naar 67 jaar in Frankrijk voorlopig niet doorgezet. Maar het is zuur voor de Nederlanders en Duitsers, die zijn gezwicht voor neoliberale propaganda: na het zuur komt het zoet (Balkenende). Het zoet komt er alleen voor hoogopgeleiden die met de benen op hun bureau kunnen sparen voor een vervroegd pensioen, terwijl bouwvakkers met een gebroken rug hun pensionering in een volautomatische – dat wel – rolstoel mogen doorbrengen. Maar ik ben geen bouwvakker, dus het gaat mij niet aan, denkt menigeen. Dan is hier nog wat stof tot nadenken.

De belangrijkste reden voor het compromis ligt voor de hand. De VK schrijft:

Een ruzie met de grote eurolanden Frankrijk en Italië zou de stabiliteit van de eurozone in gevaar brengen.

Aan de andere kant is er het nadeel dat veel Fransen nu nog steeds menen dat ze de politiek van de EU grotendeels aan hun bottes kunnen lappen. Dit geeft aanleiding om terug te komen op een vraag van Pyt vd G.: waarom zou de Europese Commissie beter winnen? Ook Frankrijk heeft zich te voegen naar Brussel, maar dat wordt niet zo duidelijk uitgedrukt als ten opzichte van kleine landen zoals Griekenland of Portugal. Voor het langetermijnperspectief was het misschien beter geweest als Brussel harder had opgetreden. Dan zou links Frankrijk zich wellicht meer bewust worden van zijn onmacht. En men zou eventueel steun gezocht hebben bij links in andere landen met de mogelijkheid om samen een vuist te maken tegen dominant rechts. Frankrijk heeft toch nog steeds een sleutelrol in Europa. Als links zich daar niet realiseert dat humane hervormingen slechts in coöperatie met andere linkse partijen in Europa kunnen plaatsvinden, dan blijft links in Europa onmachtig.