Competente rebellen vallen tenslotte door de mand als incompetente bedriegers

De vijftigste verjaardag van de Eerste Maagdenhuisbezetting (of “Tilburg”) is niet gevierd in de publiciteit, want (ultra-)rechts bepaalt de culturele agenda. En de politieke.
De Tweede Maagdenhuisbezetting is nog niet toe aan haar lustrum, en het is de vraag of het gevierd zal worden. maar het is toch wel fraai hoe de rectrix magnifica die de politie op de bezetters afstuurde (die het pand al verlaten hadden) als wetenschappelijk bedriegster door de mand valt.
Dymph van den Boom, haar afscheid moest natuurlijk in the English for Dutch there we don’t do on any more at the university.
Makkelijk, want daarmee kon zij haar plagiaat nog eens gebruiken.

Van den Boom neemt in haar laatste rede nog veel meer passages over zonder correcte bronvermelding, in totaal 97 van de 166 regels zijn met knippen en plakken bij elkaar verzameld. Daarvan komen er 57 uit het boek The university in the twenty-first century van de Duitse historicus Yehuda Elkana en politicoloog Hannes Klöpper, waaruit Van den Boom lappen tekst letterlijk voorleest zonder dit duidelijk te maken. Wel prijst ze het boek tenslotte aan als „must read”. Ook in de digitale versie geeft ze niet aan dat ze op grote schaal tekst heeft gekopieerd.

Lees het geheel bij de NRC.