Clinton wint voorverkiezingen in Puerto Rico

Hillary Clinton heeft de voorverkiezingen in Puerto Rico gewonnen.  Weliswaar zijn nog niet alle stemmen geteld, maar Clinton leidt Sanders met 65% tegen 35%.

220px-IMG_2972_-_Abolition_Park_in_Ponce,_Puerto_Rico
Abolition Park, in Ponce, Puerto Rico. Foto: Wikipedia

Puerto Rico levert 60 gedelegeerden voor de Democratische Conventie. Een precieze voorspelling van de verdeling van de gedelegeerden is nu nog niet mogelijk, maar indien bovenstaande percentages juist zijn heeft Clinton volgens Associated Press nog maar 30 gedelegeerden nodig om de Democratische nominatie binnen te slepen.

De voorverkiezingen in Puerto Rico gingen volledig over de economie. Het eiland heeft een schuld van ruim $70 miljard, 45% van de bevolking leeft beneden de armoedegrens en het werkloosheidspercentage bedraagt 12%. Obama en de Senaat hebben overeenstemming bereikt over een reddingspakket voor het eiland. Sanders heeft dat pakket betiteld als een”neo-koloniale overname door roofkapitalisten”. Clinton heeft beloofd zich in te zullen zetten voor een betere deal voor de Puerto Ricanen.

Morgen vinden de belangrijke voorverkiezingen in Californië en New Jersey plaats. Indien Clinton New Jersey binnen weet te slepen, zouden de Democratische voorverkiezingen morgenavond wel eens beslist kunnen zijn.

Meer bij de Guardian