Christelijke kerken in Jeruzalem verenigd in protest tegen aanslag op ”status quo”

Petra Hotel (wikimedia)
Leiders van ongeveer alle christelijke kerken in Jeruzalem hebben maandag in een zeldzame gezamenlijke verklaring een protest laten horen tegen een recente gerechtelijke uitspraak en tegen een wetsvoorstel dat land dat de kerken verkopen aan privé personen, overdraagt aan de staat Israel. De verklaring was getekend door de leiders van de Katholieke, de Ethiopische, de Grieks Katholieke, de Grieks Orthodoxe, de Lutherse, de Syrische en nog meer kerken in Jeruzalem.

De kerken gaan niet in op de details, maar beschrijven de zaak als een ”ernstige verandering van de status quo”. Ze stellen dat dit niet alleen de Grieks Orthodoxe kerk aangaat, maar de standing van alle kerken in Jeruzalem aantast.De directe aanleiding voor de verklaring was een rechterlijke uitspraak van begin augustus, waarin werd bevestigd dat de verkoop van drie gebouwen in de Oude Stad van Jeruzalem, waarvan twee vlakbij de Jaffa Poort, rechtsgeldig is. Twee van deze gebouwen zijn hotels, het Petra Hotel en het Imperial Hotel. Door de verkoop zijn ze in handen gekomen van de ultra rechtse Joodse kolonistenorganisatie Ateret Cohanim.

Verwacht wordt dat Ateret Cohanim de huurders na deze rechtszaak zal willen uitzetten om plaats te maken voor Joodse kolonisten. Aan de andere kant heeft de Grieks Orthodoxe patriarch, Theophilos, aangekondigd dat hij in beroep wil gaan. Deze verkoop van deze gebouwen dateert van 2004 en heeft tot een heftige crisis binnen de Grieks Orthodoxe kerk geleid, en tot spanningen met andere Palestijnse gemeenschappen. De zaak leidde uiteindelijk tot de val van de vorige patriarch Irenaios. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist