Chomsky: ‘VS effende pad voor horror Islamic State’

In een recent interview met David Barsamian gaat Noam Chomsky onder meer in op de ontstaansredenen van de fanatieke organisatie Islamic State. Die beweging is ontstaan uit de wreedheid van de massale westerse aanval op de regio van de voorbije jaren. Hun ondersteuning haalt IS bij Westerse bondgenoten Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit…

David Barsamian: Het Midden-Oosten gaat in vlammen op, van Libië tot Irak. Er duiken overal nieuwe jihadi-strijders op. Voor het ogenblik gaat alle aandacht naar één van hen, IS of Islamic State. Wat vind jij van IS, hoe is dat ontstaan?

Noam Chomsky: “Er is net een interessant interview uit van Graham Fuller, een voormalig CIA-officier en één van de leidinggevende mainstream analisten van informatie over het Midden-Oosten. Daarin stelt hij dat de VS er toe hebben bijgedragen om IS te creëren. Dat is inderdaad een van vele samenzweringstheorieën die de ronde doen in het Midden-Oosten.”

“Dit is echter een bron van een ander kaliber. Deze man zit in het hart zelf van het Amerikaanse establishment. Hij wijst er wel op dat hij niet bedoelt dat de VS letterlijk IS zouden hebben opgericht of zo en het dan zouden hebben gefinancierd. Zijn punt is – en ik denk dat hij daarin gelijk heeft – dat de VS de voedingsbodem hebben gecreëerd waarop ISIS is ontstaan en ontwikkeld. Een deel van de Amerikaanse aanpak was de zware mokerhamer: sla alles plat wat je niet bevalt.”

“In 2003 vielen de VS en Groot-Brittannië Irak binnen: een enorme oorlogsmisdaad. Nog maar recent heeft het Britse parlement opnieuw toestemming gegeven aan de regering om Irak te bombarderen. Die invasie was vernietigend voor Irak. Irak was daarvoor al virtueel kapot, eerst en vooral door de tienjarige oorlog met Iran, waar tussen haakjes de VS de kant van Irak koos, en daarop volgden de tien jaar economische sancties.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be