Cholera-epidemie Jemen: kwart miljoen mensen besmet geraakt sinds epidemie uitbrak

Het aantal mogelijke cholerapatiënten in Jemen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgelopen naar 252.816 op 2 juli. 1.560 mensen zijn inmiddels overleden. De epidemie heeft zich dit jaar razendsnel door het hele land verspreid. Door de aanhoudende burgeroorlog is de zorg ingestort, is er op veel plekken een tekort aan schoon water en sanitaire voorzieningen en heeft de Jemenitische overheid te weinig middelen om de epidemie effectief tegen te gaan.

Teams van Artsen zonder Grenzen werken in 18 medische voorzieningen om cholerapatiënten te behandelen. Sinds 30 maart hebben zij 60.631 mensen behandeld. Daarnaast ondernemen wij preventieve acties in de vorm van voorlichting, het leveren van chloor om water te zuiveren en het geven van hygiënekits in getroffen gemeenschappen.

Er is echter dringend meer hulp nodig om de epidemie in te dammen. Er moeten meer hulpverleners en medische materialen naar het land en er moeten meer behandelcentra opgezet worden om patiënten te behandelen.

Eerder verschenen bij Artsen zonder grenzen.