Chaos binnen Labour

Binnen Labour is in de aanloop naar de verkiezing van een nieuwe partijleider de totale chaos uitgebroken. Tijdens de stemming in het Lagerhuis over de bezuinigingen die de regering Cameron door wil voeren binnen de sociale zekerheid hebben niet minder dan 48 Lagerhuisleden van Labour tégen deze bezuinigingen gestemd.  Volgens de officiële partijlijn hadden deze parlementariërs blanco moeten stemmen. Het morele en intellectuele failliet van Labour werd perfect geïllustreerd door interim partijleider Harriet Harman die voorafgaande aan de stemming haar collega’s had opgeroepen blanco te stemmen om zo tot uitdrukking te brengen dat Labour ‘naar de kiezer luistert’.  Dat een kwart van de Lagerhuisleden deze oproep in de wind heeft geslagen, betekent dat de partijleiding de controle over de partij volledig kwijt is.

Van alle kandidaten voor het leiderschap van de partij, stemde alleen Jeremy Corbyn tegen de voorstellen. De stemming heeft duidelijk gemaakt dat inmiddels alleen de Tories zich nog rechts van Labour bevinden. Buiten de Tories en Labour stemden alle partijen – inclusief de rechtse DUP – en bloc tegen de bezuinigingsvoorstellen.  De woordvoerder van de Scottish National Party (SNP) – die links van Labour staat –  greep de kans Labour publiekelijk te vernederen met beide handen aan:

“Labour had the perfect opportunity to join the SNP in a progressive coalition to oppose the Tories – but, with some honourable exceptions, they sat on their hands.This disgraceful stance will haunt

220px-Andy_Burnham
Laflinkse opportunist Andy Burnham
Labour through next year’s Scottish Parliament election and far beyond. Labour have completely abandoned any pretence of being a party of social justice.”

Inmiddels begint de situatie binnen Labour absurdistische vormen aan te nemen. Andy Burnham, de  centrumlinkse kandidaat voor het partijleiderschap, heeft vandaag verklaard dat het niet voldoende is voor Labour zich van stemming te onthouden – nadat hij zich gisteren van stemming onthield. Geheel voorspelbaar heeft dat Burnham uitsluitend hoongelach opgeleverd.

Bron: de Guardian