CEO-bonussen energiebedrijven verhinderen klimaatactie

De enorme bonussen voor ceo’s van energiebedrijven vormen een belangrijke drempel in de transitie naar schonere energie, volgens de Amerikaanse denktank Institute for Policy Studies in een nieuw rapport.

In het rapport Executive Excess 2015: Money to Burn onderzoekt het Institute for Policy Studies de dertig grootste Amerikaanse olie-, gas- en steenkoolbedrijven. De conclusies zijn opvallend. De ceo’s van die dertig bedrijven verdienden in 2014 samen 14,7 miljoen dollar. Dat is gemiddeld 9 procent meer dan het gemiddelde in de lijst S&P 500, de vijfhonderd grootste bedrijven in de VS.

Sinds 2010 verdienden de voltallige managementteams van de dertig betrokken bedrijven samen 6 miljard dollar, genoeg om 3,3 miljoen huizen te isoleren of de bijdrage van de VS aan het Groene Klimaatfonds te verdubbelen.
Olievoorraden

“Ons perverse bonussysteem beloonde de roekeloosheid die leidde tot de financiële crisis van 2008”, zegt Sarah Anderson, directeur Economie van het Institute for Policy Studies. “Diezelfde misplaatste beloningen moedigen roekeloosheid aan bij kaderleden van fossiele brandstofbedrijven, die zo de hele wereld in gevaar brengen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be