Centrum voor ondergrondse cultuur in de letterlijke zin ingericht bij kraakactie

De Torensluis, een brede brug aan de noordwestkant van de Amsterdamse Singel, met daarop een standbeeld van Multatuli, en ooit de Jan Roodenpoortstoren *), heeft een ruimte onder zich die ooit als gevangenis is gebruikt, en sinds gisteren 6 september gekraakt is:

Gistermiddag hebben de studenten van het Spinhuis Collectief de ruimte onder de ´Torensluis´ brug aan de Singel gekraakt. Dit is de breedste brug van de binnenstad en de plek waar boven vroeger de Jan Roodenpoortstoren stond. In deze ruimte willen de studenten binnenkort een nieuw academisch café te openen.

Een jaar geleden werd de voormalige common room van het Spinhuis gekraakt door de studenten. In dit leegstaande UvA gebouw werd toentertijd vier maanden lang activiteiten georganiseerd voor en door de academische gemeenschap. Nadat zij gedwongen werd tot het verlaten van de ruimte op last van een rechtsuitspraak was het een tijdje stil rond het Collectief. Nu met deze nieuwe ruimte hopen zij weer door te gaan met het organiseren van culturele activiteiten zoals discussie- en debatavonden, theater, kunst en muziek.

Bron om verder te lezen.

*) Vandaar de naam. Deze toren moet nog steen voor steen ergens opgeslagen zijn, althans vijftig jaar geleden was er sprake van hem opnieuw op te bouwen, maar dat is niet gebeurd.