Catalonië: tegen het Spaanse staatsgeweld, voor een solidariteit zonder grenzen

Terreur van Spaanse oproerpolitie tegen mensenmenigten in Catalonië: een escalatie van Spaans staatsgeweld, aangejaagd door een rechtse regering wiens politieke en ideologische wortels liggen in het fascisme van dictator Franco. Wat we ook denken over een onafhankelijk Catalonië, het allereerste wat ons te doen staat is toch wel een totaal en onvoorwaardelijk néé tegen het politiegeweld dat de Spaanse staat tegen referendumdeelnemers hanteert.

1.

De aanloop. Eerst verbood het Spaanse centrale gezag het referendum waarin bewoners van Catalonië zich over onafhankelijkheid zouden uitspreken. Vervolgens deed dat Spaanse gezag haar best de uitvoering van dat referendum te saboteren, door de infrastructuur ervan te saboteren, medewerkers te arresteren, websites plat te leggen en stembiljetten in beslag te nemen. Tevens stelde de Spaanse staat de Catalaanse politie onder bevel van het centrale, dus Spaanse gezag.

En nu dus dit. Spaanse politieagenten timmeren Catalaanse demonstranten in elkaar. Spaanse politieagenten beschieten Catalaanse mensen met rubberkogels. Spaanse politieagenten oefenen staatsterreur uit tegen mensen wiens misdaad er uit bestaat dat ze een kruisje willen zetten op een papiertje en dat in een doos willen doen. Nu heeft dat Spaanse gezag dus haar politie losgelaten, op vreedzame mensen die proberen te stemmen, proberen de stembureaus te bereiken, proberen de stembureaus te verdedigen met hun aanwezigheid. Score: 761 gewonden, aldus het ministerie van gezondheid in Catalonië. O ja, er zijn volgens de Spaanse autoriteiten ook 12 agenten gewond geraakt. Dat zal wel…

Misschien dat de regering van Rajoy hoopt dat de bang gemaakte bevolking door deze politieterreur in haar schulp kruipt. Ik denk echter eerder dat het verzet zal toenemen, en radicaliseren bovendien. Feitelijk timmert de oproerpolitie vandaag vele duizenden Catalanen de Spaanse staat uit. Want wie nog gelooft dat veel bewoners van Catalonië na vandaag nog een dag langer onderdeel van deze Spaanse staat willen uitmaken, zou zich wel eens deerlijk kunnen vergissen. Als het nationalisme van Catalonië een probleem is – en dat is het wel degelijk! – dan is het boven alles het optreden van de Spaanse, door eigen nationalisme gedreven regering en politiemacht, die dat nationalisme in Catalonië van argumenten voorziet en daarmee aanwakkert. Belangrijkste argument van Catalaanse nationalisten, zeker na afgelopen dag: kijk hoe Spanje met onze rechten en verlangens omspringt!

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr