Catalonië roept onafhankelijkheid uit

In wat volgens mij een oliedomme move is, heeft het Catalaanse parlement vandaag de onafhankelijkheid uitgeroepen. 70 parlementariërs stemden voor, 10 tegen en 2 stemden blanco. De vertegenwoordigers van de Volkspartij, de Socialisten en Ciudadanos (soort D66) verlieten uit protest tegen de stemming de zaal.

Inmiddels heeft de Spaanse premier Rajoy van de Spaanse senaat toestemming gekregen in te grijpen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Rajoy de Catalaanse president Puigdemont en zijn regeringsploeg ontslaan, gevolgd door nieuwe verkiezingen.  Madrid zal dan tijdelijk het bestuur over Catalonië overnemen, inclusief de financiën.

Het is niet duidelijk wat de separatisten hopen te bereiken. Zolang Rajoy zich beheerst en niemand voor een vuurpeloton zet, zal de EU hem zijn gang laten gaan. De Franse president Macron heeft Puigdemont eerder al laten weten dat hij er alleen voor staat en zich maar moet zien te redden. Zonder steun van buitenaf is het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven gedoemd te falen.

Daar komt nog bij dat de Catalanen allesbehalve eensgezind zijn. De woede over het harde politieoptreden tijdens het referendum wordt breed gedeeld, maar dat wil bepaald niet zeggen dat daarmee iedereen vóór onafhankelijkheid is.

To be continued, naar valt te vrezen.