Caraïben eisen dat opwarming tot maximaal anderhalve graad beperkt blijft

De onderhandelaars van de Caraïbische Gemeenschap op de komende klimaatconferentie COP21 in Parijs dringen aan op een klimaatakkoord dat de globale temperatuurstijging onder 1,5 graad houdt.

“1,5 om in leven te blijven”, zo luidt de leuze van de Caraïbische campagne die de aandacht op de gevolgen van de klimaatverandering wil vestigen. De onderhandelaars van de eilandstaten van de Caraïbische Gemeenschap (Caricom) trekken met een gezamenlijk standpunt naar de klimaatconferentie COP21, eind november 2015 in Parijs.

De Caraïbische eilandstaten dragen zelf niet veel bij aan de opwarming van de aarde, maar vrezen wel dat de gevolgen van de klimaatverandering hen hard zullen treffen: kusten die overstromen, meer en zwaardere orkanen, fellere droogtes en koraalsterfte, om er enkele te noemen.

De anderhalve graad-campagne waarschuwt dat ‘niets doen’ de gemeenschap 10 miljard euro kan kosten tegen 2025, en 21 miljard euro tegen 2050. De meeste Caricom-lidstaten voelen trouwens al de gevolgen van de klimaatverandering: de opgelopen schade tussen 1990 en 2008 zou 128 miljard euro bedragen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be