‘Cameron verantwoordelijk voor het instorten van Libië en de opkomst van ISIS’

De voormalige Britse premier Cameron is in hoge mate verantwoordelijk voor de huidige puinhoop in Libië. Dat concludeert een onderzoekscommissie van het Britse Lagerhuis.

muammar_al-gaddafi_at_the_au_summit
De vermoorde Libische leider Muammar Gadhaffi. Illustratie: Wikipedia

De commissie verwijt Cameron dat de militaire campagne die in 2011 leidde tot het afzetten en de dood van Gadhaffi gebaseerd was op gebrekkige en soms zelfs volledig ontbrekende informatie. Bovendien had niemand enig idee hoe het na het vertrek van Gadhaffi verder zou moeten. M.a.w: men rotzooide maar wat aan.

Het geblunder van Cameron leidde tot een catastrofale “politieke en economische ineenstorting” van het land. De resulterende chaos bood een ideale voedingsbodem voor stammenoorlogen, massale schendingen van de mensenrechten, de opkomst van organisaties als ISIS en uiteindelijk een vluchtelingencrisis.

De commissie concludeert dat:

  • er geen aanwijzingen zijn dat “de aard van de Libische opstand voldoende werd geanalyseerd”
  • er geen helder omschreven strategisch doel was. Een missie die tot doel had burgers te beschermen eindigde om die reden uiteindelijk als een militaire interventie die leidde tot regime change
  • Cameron had geen oog voor diplomatieke oplossingen, hij was uitsluitend en alleen geïnteresseerd in een militaire oplossing
  • Het was bekend dat veel opstandelingen eerder voor Al Qaeda in Irak en Afghanistan  gevochten hadden. Blijkbaar interesseerde dat niemand iets
  • Groot-Brittannië liet zich teveel leiden door Frankrijk

Tot overmaat van ramp lieten Frankrijk en GB Libië ná de interventie keihard vallen. Van de beloofde hulp bij de wederopbouw kwam niets terecht, het bleef bij loze beloftes. Cameron en Sarkozy creëerden volgens de commissie een gigantische puinhoop, waarvan ze vervolgens de handen ijlings aftrokken.

In de woorden van Crispin Blunt, de voorzitter van de commissie: “The UK’s actions in Libya were part of an ill-conceived intervention, the results of which are still playing out today. Other political options were available. Political engagement might have delivered civilian protection, regime change and reform at a lesser cost to the UK and Libya.”

Bron: The Independent