Cambodja glijdt af naar een dictatuur

In Cambodja is de regeringspartij niet zeker dat het de verkiezingen van volgend jaar kan winnen. Daarom wordt de enige oppositiepartij die haar kan bedreigen, uit de weg geruimd. De regering staat op punt om de democratie definitief op te doeken.

n het vissersdorp Arey Ksat zit Touch Savuth in haar gewone huis. In de meeste Cambodjaanse woningen zijn er weinig meubelen, maar haar huis staat vol plastic stoelen. Ze krijgt dan ook vaak bezoek. Touch Savuth is het gemeentehoofd van Arey Ksat voor de CNRP (Cambodia National Rescue Party), de enige echte oppositiepartij van het land. Hoewel ze al verschillende keren werd verkozen, verliest ze binnenkort haar baan op een ondemocratische manier. De regering wil haar partij afschaffen, een poging om de oppositie monddood te maken.

In Arey Ksat wordt niet aan grote politiek gedaan, Touch Savuth doet meer aan dienstbetoon voor de vaak onopgeleide dorpelingen. Ze komen haar om hulp vragen voor problemen met justitie, administratie of werk. Arey Ksat is een rustig dorp dat uitkijkt over de brede Mekong en de hoofdstad Phnom Penh aan de andere kant, op amper een kwartier met de veerboot. Het is daar, in het machtscentrum van de hoofdstad, waar over haar toekomst wordt beslist. Savuth blijft er rustig bij. “Mijn tweeduizend kiezers mogen boos zijn. Maar ik moet mijn werk blijven doen,” zegt ze.

Haar partij wordt belegerd door de regeringspartij CPP (Cambodian People’s Party). Die heeft al twee leiders van de CNRP opzijgeschoven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be