Calais: hulpverleners worstelen met stijgend aantal ernstig gewonde migranten

Duizenden migranten ondernemen momenteel pogingen om de Eurotunnel binnen te raken. Een risicovolle onderneming: het veldhospitaal van Dokters van de Wereld, gebaseerd in het migrantenkamp in Calais, ziet de medische noden exploderen.

“De situatie is ontegensprekelijk verergerd. Gisteren had de helft van onze patiënten ernstige verwondingen na valpartijen uit treinen of vrachtwagens”, vertelt Chloe Lorieux, medewerker van Dokters van de Wereld vanuit Calais. In het veldhospitaal, een eenvoudige houten constructie bemand met dokters en verpleegkundigen, komen momenteel 90 mensen per dag over de vloer. Twee weken geleden waren het er nog maar 60.

Dokter Jean-François Corty, directeur van de nationale projecten in Frankrijk, verklaarde woensdag dat de situatie ter plekke niet langer houdbaar is. “Vorig jaar telden we ‘slechts’ 15 doden rond Calais. Dit jaar zijn er sinds juni al 6 doden gevallen. Telkens gaat het over jonge mensen wier dood vermeden had kunnen worden. Toch onderneemt de overheid onvoldoende actie om deze situatie een halt toe te roepen.”

Ook in de kampen zelf is de situatie ontoereikend. Terwijl het kamp bewoond wordt door zo’n 3000 migranten, zijn er slechts maaltijden voorzien voor 1000 tot 1500 mensen. De officiële verpleegpost is twee uur per dag open en telt één verpleegkundige voor 3000 mensen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be