Bussemaker: geradicaliseerde gek waar je met je verstand niet bij kunt

Stel je bent een jaar of 15, 16. Je bent op school en je wilt eigenlijk wel eens weten wat ‘jihad’ betekent waar je zoveel over hoort in de media. Of wat dat ‘IS’ nou eigenlijk precies is. Misschien moet je wel een werkstuk maken over een actueel onderwerp en doe je op de computer op school research voor je onderwerp. Daarvoor gebruik je natuurlijk internet.

Dikke kans dat niet veel later een arrestatie-team je huis met veel lawaai en geweld binnenvalt en je ouders meeneemt voor verhoor, terwijl jij en je jongere broertje of zusje voorlopig door Jeugdzorg of de Raad voor de Kinderbescherming of hoe het tegenwoordig ook heet, elders ondergebracht worden. Aardige meneren en mevrouwen vragen je in de dagen erna de oren van het hoofd want je hebt op school op de computer ‘IS’ ingetikt en ook ‘jihad’ en ‘zelfmoordaanslag.’

‘En nu maken we ons allemaal een beetje zorgen of je niet bent GERADICALISEERD!!!!!!’, zo laat een lieve mevrouw jou weten terwijl ze van alles intikt op een computer. Ondertussen zwijgt ze geheimzinnig glimlachend wanneer jij voor de zoveelste keer wanhopig en tevergeefs vraagt waar je ouders en je broertje of zusje zijn. Of vraagt naar het waarom van dit alles.

Er is natuurlijk niks aan de hand, want je was voor een werkstuk bezig research te verrichten en verder zijn je ouders heel lieve, zorgzame mensen die altijd voor iedereen klaar staan en een vriendelijk woord over hebben, al hebben ze het nog zo druk met hun eigen zaak die hun grote trots is.

Dus, een paar dagen later zijn jullie allemaal weer thuis en ofschoon de buren, die jullie altijd vriendelijk groetten nu plotseling niks meer zeggen en de klandizie van papa en mama’s winkel drastisch teruggelopen is en er daardoor een faillissement dreigt en jij je examens gemist hebt, is het toch fijn weer thuis te zijn.

Slechts een berichtje in het haat-vod van Philippe Remarque onder de kop ‘jihadgezin weer thuis’ herinnert nog aan wat jullie hebben moeten doormaken.
Nou ja, er was dan ook nog die zieltogende lokale omroep waar geen hond naar luistert en dat in een poging er wat aan te doen op bushokjes posters liet plakken met daarop levensgroot de tekst ‘Nog meer jihad-gezinnen?’ Telkens wanneer je ze ziet wil je wel door de grond zakken van ellende, al helemaal als de achterbuurvrouw van wie bekend is dat ze moslims het liefst, zo schreef ze op Feesboek, aan bomen ziet bungelen je ook nog achterna krijst ‘Ze hadden jullie moeten vergassuhh!’ Het schijnt trouwens dat ze ooit op televisie samen met een ‘echte islam deskundige’ haar ‘zorgen’ over moslims mocht uiten.

Ondenkbaar? Nee, het is eerder gebeurd. En voorlopig lijkt het er niet op dat er aan de hysterie een einde komt.

Ondertussen scant de computer van school niet op ’trug de katoenvelden intrappen’, ‘gifgas over dat volk’, ‘bom erop’, ‘kankergezwel met de naam moslim’, ‘ze hebben het er naar gemaakt toch’, ‘begrip voor Breivik of anders kijk je weg’ dan wel ‘moslim overmacht afbreken’, ’top 1000 tuig’ of ‘dood aan moslims.’

Want Roy van Diepen, Dave Firing, Koen van Paddenburg en Ap Dokter zijn immers een paar van de ‘bezorgde burgers wier zorgen je serieus moet nemen en die je erbij moet betrekken’ terwijl anderen haatprediker van christelijken huize met zendtijd of VVD’er zijn en de laatst geciteerde, Marcel de Graaff via de schijnconstructie welke ‘PVV’ heet (met zijn volstrekt normale standpunten volgens de hi ha ho premier) een vermogen toucheert als Euro-parlementariër in dat ‘Europa van Naties en Vrijheden’ van hem in wording.

Als ik Asscher of Bussemaker was, zou ik het aanwakkeren en subsidiëren van de massa-hysterie heel snel staken. Er komt namelijk een keer een dag dat hen verweten gaat worden bloed aan de handen te hebben omdat een of andere tokkie als die Paddenburg zich niet meer kon beheersen en zich gelegitimeerd zag door diezelfde opruiers uit politiek en media iets vreselijks te doen.

Trouwens, een minister van onderwijs die de ene week studenten verwijt ambitie te hebben en de week erop aankondigt scholieren en studenten via moderne versies van Orwells ’teleschermen’ te zullen gaan bespioneren is net als haar collega Asscher een geradicaliseerde gek waar ik met mijn verstand niet bij kan.

2015-06-16 Trug