Burgers nemen heft in handen: filmreeks ‘Changez!’ maakt maatschappelijke kanteling concreet zichtbaar

Daar waar de overheid tekortschiet, schieten initiatieven van burgers als paddenstoelen uit de grond. Ze delen auto’s, richten een coöperatie op om elkaar van duurzame energie te voorzien, delen grond voor biologische landbouw, organiseren betaalbare huisvesting en vangen vluchtelingen op. Filmmaker Ben De Raes bezocht deze positieve alternatieven van onderuit voor de toekomst. De 12-delige filmreeks ‘Changez!’ is het resultaat.

Een jaar lang reist filmmaker Ben De Raes, in samenwerking met MO* en Hart Boven Hard, het land door. Op zoek naar positieve alternatieven waar burgers van onderuit maatschappelijke problemen aanpakken waar het overheidsbeleid tekortschiet.

Hij spreekt ruim vijftig burgers, actiegroepen en experts die effectief alternatieven hebben bedacht en uitgevoerd om files op te lossen, de woningmarkt voor iedereen betaalbaar te maken, de samenleving te dekoloniseren, racisme tegen te gaan, vluchtelingen onderdak te bieden, over te gaan op duurzame energie, en een klimaatcrisis te voorkomen. Op nationaal niveau kunnen de initiatieven nooit al deze problemen compleet uitroeien, maar op lokaal niveau maken ze daar het verschil waar de overheid dat niet doet.

De 12-delige filmreeks Changez! is het resultaat. Elk deel belicht één thema en toont in ongeveer 10 tot 14 minuten de burgerinitiatieven die op dat gebied voor een positief alternatief zorgen. Changez! maakt de maatschappelijke kanteling voor het eerst concreet zichtbaar.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

– De desbetreffende video’s zijn terug te vinden op MO.be