Burgemeester Londen: Obama heeft een hekel aan Engeland omdat hij van Afrikaanse afkomst is

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, heeft gezegd dat Obama’s oproep aan Groot-Brittanië om in de EU te blijven, te wijten is aan een ingewortelde afkeer van Engeland. Volgens het Britse aftreksel van Donald Trump heeft Obama die afkeer ‘geërfd’ van zijn Keniaanse voorouders. Kenia was tot 1963 een Britse kolonie.

Johnson, één van de leiders van de ‘brexit-campagne’ die pleit voor uittreding uit de EU, plaatste zijn opmerkingen in een column voor The Sun,  een knetterrechtse Britse tabloid. Tussen neus en lippen door herhaalde Johnson de allang gedebunkte hoax dat Obama een buste van Winston Chrurchill uit het Witte Huis zou hebben verwijderd. 220px-Boris_Johnson_July_2015

Johnson’s ridicule column kwam hem op veel kritiek te staan, ook uit conservatieve hoek. Zo noemde de kleinzoon van Winston Churchill, Nicholas Soames, het een “appalling article” , dat het “met bijna alles bij het verkeerde eind heeft”. 

Mocht David Cameron het ‘brexit-referendum’ verliezen, dan wordt algemeen aangenomen dat Johnson hem op zal volgen als leider van de Conservatieven. De Conservatieven zijn diep verdeeld over het referendum. Cameron wil in de EU blijven, maar een luidruchtig deel van de Tories heeft zich onder leiding van Johnson uitgesproken voor een brexit. Tot voor kort hielden voor- en tegenstanders elkaar in de peilingen in evenwicht, maar de lachwekkende capriolen van het ‘brexit-kamp’ hebben de eurosceptici geen goed gedaan: volgens een recente peiling van YouGov zouden de voorstanders van een brexit inmiddels een achterstand van 10% hebben op de tegenstanders.