Burgemeester Barcelona: het is onze plicht vluchtelingen op te vangen

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, zorgde op 2! augustus voor een verrassing toen ze op haar persoonlijke Facebookpagina de wens uitdrukte om Barcelona uit te roepen tot ‘ciudad-refugio’ of vluchtoordstad voor Syriërs die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land.

De boodschap van Ada Colau is er ééntje van het soort dat we niet gewoon zijn van burgemeesters. Maar Colau is geen gewone politica. In hart en nieren is ze nog steeds een verbeten activiste. Samen met Messi op de foto staan kan haar gestolen worden, of op kosten van de stad in de sjiekste restaurants van Barcelona gaan dineren, is ook haar ding niet.

Voor haar telt de ‘spirit van een stad’ en dat heeft te maken met de menswaardige houding die een stad typeert. In haar bericht vertelt ze wat haar prioriteiten zijn: “We willen steden die zich inzetten voor de rechten van de mens en het leven, steden waar we fier op zijn”.

Ciudad-refugio
Met Barcelona ‘ciudad-refugio’ meent ze het. En ze staat lang niet alleen in het stadsbestuur. Met uitzondering van de conservatieve Partido Popular, steunen alle politieke families in Barcelona haar voorstel. Het stadsbestuur heeft ondertussen contact opgenomen met de Catalaanse vluchtelingenorganisatie Asil.cat en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), om een actieplan uit te werken waarmee de wens van de burgemeester werkelijkheid kan worden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be