Buma wil Wilhelmus horen zingen

Sybrand Buma (CDA) wil het Wilhelmus laten zingen op school, staand nog wel. Het Wilhelmus is het volkslied van Nederland.

Het is een hymne die eigenlijk wonderwel past in de huidige tijd. Het gaat over een buitenlandse prins (van Duitsen bloed) Willem die het vaderland trouw blijft. Onduidelijk is welk vaderland wordt bedoeld, maar dat is prima want zo kan iedereen zich ermee identificeren. En dat je als buitenlander toch een vaderland kunt kiezen om trouw te blijven, ook Nederland, is helemaal van deze tijd in de sterk multiculturele samenleving. Voorts komt de koning van Spanje (Hispanje) ter sprake. Voor hem heeft Willem altijd respect gehad (altijd geëerd), hetgeen Willem niet belette een oorlog tegen die koning aan te voeren. Dat herinnert ons eraan dat nepberichten niet iets van de laatste tijd zijn maar inherent aan de politiek. Zozeer zelfs dat ook het volkslied daarvan getuigt.

Misschien is het idee van Buma om iedereen in Nederland kennis te laten nemen van dit volkslied zo gek nog niet. Maar staand? Staand kun je beter zingen, wellicht impliciet in zijn voorstel zit de goede aanbeveling om de zangles op school staand te doen.