Buiten het kapitalistische systeem om

Waarom zou je ‘oude’ bevindingen herhalen? Niemand is er in geïnteresseerd. Toch zijn ze nodig om de wereld te begrijpen. Filosoof Srećko Horvat haalt dus nog maar eens wat oude koeien uit de sloot.

Buiten het kapitalisme om bestaat tegenwoordig niet meer. Zelfs als je probeert je terug te trekken in een natiestaat, maak je nog steeds deel uit van het globale systeem. Tijdens de eerste helft van vorig jaar was er een mogelijkheid dat Griekenland kon lenen van BRICS-landen. En je zou kunnen denken dat het voor Griekenland beter zou zijn om Chinees of Russisch kapitaal te hebben. Maar nee, dat is een gevaarlijke illusie. In mijn optiek heeft kapitaal geen natie. Het idee dat je tegenwoordig buiten het kapitalisme om kunt leven is een grap. Zelfs al ga je naar de maan, dan nog blijf je binnen het kapitalisme.
(Political Critique [vertaald uit het Engels])

Moeten we ons dan maar lijdzaam overgeven aan het neoliberale kapitalisme? Nee, maar een gevecht ertegen kan alleen gezamenlijk op internationaal niveau slagen. Europese solidariteit kan daarin zeker een startpunt zijn.