Britten nemen het voortouw tijdens herdenking Spaanse burgeroorlog

Honderden mensen hebben dit weekend in de buurt van Madrid de Internationale Brigades en de 78ste verjaardag van de Slag van de Jarama herdacht. De meeste kranten laten dit soort toonbeelden van Spanje’s eigen pijnlijke verleden liever in stilte voorbijgaan, maar ter plekke zijn de littekens van de veldslag nog altijd zichtbaar.

In februari 1937 poogden de Internationale Brigades en het republikeinse leger aan de Jarama-rivier, ten oosten van Madrid, de oprukkende troepen van generaal Franco tegen te houden. De poging van de republiek om Madrid te verdedigen draaide uit op één van de bloedigste veldslagen van de Spaanse Burgeroorlog.

Terwijl de Spaanse pers vorig jaar heel wat aandacht had voor de herdenkingen ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog die in de rest van Europa plaatsvonden, laten de meeste kranten dit soort herdenkingen van Spanje’s eigen pijnlijke verleden liever in stilte voorbijgaan.

Zaterdag waren ze met honderden: familieleden van oud-strijders en sympathisanten. Ze namen deel aan een mars tussen lange rijen olijfbomen en velden waar de oplettende wandelaar 78 jaar na de feiten nog steeds kogelhulzen kan oprapen. Op het grondgebied van Rivas-Vaciamadrid, Morata de Tajuña, San Martín de la Vega en Ciempozuelos, zijn de littekens van de veldslag vandaag nog zichtbaar. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be