Britse regering nog rechtser met eerste minister Theresa May

Met Theresa May als nieuwe partijvoorzitter (en dus automatisch eerste minister) van de Britse Conservatieven rukt de partij verder naar rechts. Binnen de partij behoort zij immers tot de ‘rechtervleugel’ die nog harder wil inbeuken op de sociale rol van de overheid. Een politiek profiel van de nieuwe Britse eerste minister.

Theresa May (1956) werd voor het eerst verkozen tot parlementslid in 1997 voor het kiesdistrict Maidenhead1. Dit district ligt in de groene rand op ongeveer 50 kilometer ten westen van Londen in de buurt van het universiteitsstadje Windsor. Het is een van de duurste landelijke regio’s om te wonen of te huren.

In de huidige regering onder leiding van David Cameron is zij sinds 2010 minister van Binnenlandse Zaken (Home Secretary) en tot 2012 ook minister voor Vrouwen en Gelijkheden (Women and Equalities). Hoewel ze dus nog maar zes jaar minister is, is zij de langst zetelende minister van Binnenlandse Zaken in zestig jaar Britse politiek.

Zowel uit haar optredens als lid van de oppositie onder de Labour-regeringen van Tony Blair en Gordon Brown als uit haar politieke beslissingen als minister in de Conservatieve regering blijkt dat zij binnen de Conservatieve Partij tot de uiterst rechtse vleugel behoort op sociaal en economisch vlak. Zij is praktiserend gelovige van de Britse Anglicaanse Kerk, haar enige afwijking van haar rechts profiel is haar openlijk pleidooi voor de gelijke rechten van andersseksuelen op het huwelijk.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be