Britse regering maakt staken zo goed als illegaal

De grootste aanval op de vakbonden sinds 30 jaar, zo noemt de Britse krant The Guardian het. Sinds premier Thatcher bedoelen ze daarmee, want ook zij knabbelde al flink aan het stakingsrecht. Maar wat nu op stapel staat, gaat veel verder. Staken wordt in verschillende sectoren zo goed als onmogelijk.

Het was staatssecretaris Sajid Javid die het plan woensdag op tafel legde. Het gaat om een waslijst maatregelen die er voor moeten zorgen dat een staking organiseren in cruciale sectoren als de gezondheidszorg, het onderwijs of openbaar vervoer een onmogelijke opdracht wordt.

Een staking zou enkel nog kunnen als minstens 50 procent van de werknemers meedoet aan een stemming en als 40 procent van alle werknemers instemt. Concreet voorbeeld: als een dienst die openbaar vervoer aanbiedt, 100 werknemers telt, moeten 50 van hen meedoen aan een stemming en 40 werknemers moeten instemmen. Ook het kader en de leiding van het bedrijf kan meestemmen. De stemming mag bovendien niet via internet georganiseerd worden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be