Britse economie groeit amper nog

De Britse economie is gedurende het eerste kwartaal van 2018 maar met 0,1% gegroeid. Per capita was er zelfs sprake van een negatieve groei. De zwaarste klappen vielen in constructie en landbouw. Ook in de productiesector en de dienstverlening nam de groei echter duidelijk af.

Illustratie: ONS

De regering May geeft de schuld voor de dramatische cijfers aan de vorstperiode in februari, maar er is geen econoom die daar geloof aan hecht. Er is iets fundamenteel mis met de Britse economie, wat ook blijkt uit de groeicijfers over 2017. Die vallen met 1,2% groei teleurstellend laag uit.

De cijfers zijn met name zo opvallend omdat de Britse economie tot voor kort veel sterker groeide dan de economie in de eurozone. Inmiddels zijn de rollen echter omgedraaid. Veeg teken is ook dat Britse huishoudens de uitgaven terug schroeven – en niet zo’n klein beetje ook. Er wordt inmiddels serieus rekening gehouden met twee opeenvolgende periodes van negatieve economische groei over 2018, wat zou betekenen dat de economie in een recessie is beland.