Brits regime valt uit elkaar waar je bij zit

Eenentwintig Tories hebben meegestemd met de oppositie voor een motie die een Brexit zonder regeling moest tegenhouden. Ze zijn op staande voet geëxcommuniceerd uit de fractie en in feite uit de partij. Onder hen was de vorige minister van financiën onder May Hammond, de oudgediende (langstzittend Kamerlid) Ken Clarke en de kleinzoon van Churchill, Soames. Net eerder was Tory-Kamerlid Philip Lee demonstratief overgelopen naar de Liberaal-Democraten.
Boris de Pfeffel Johnson was zijn meerderheid, waarop een kabinet hoort te steunen, overtuigend kwijt.
Eergisteren vertrok zijn broer, die ook in het kabinet zat, onder andere uit protest tegen het uit de fractie zetten van de eenentwintig.
Zaterdagavond gaf de minister voor werk en pensioenen, tevens voor emancipatiezaken, Amber Rudd, haar portefeuille op en stapte zij uit de Conservatieve fractie. Zij protesteert dat er niets wordt gedaan aan een regeling met de EU en ook het schrappen van de “21” is een reden. Zij noemt Johnson een politiek vandaal.
De stand van weggevallen Tories op het moment van schrijven is 24.
De meeste dissidenten noemen zich ofwel Progressief Conservatief, een paradoxale naam, ofwel One Nation Conservative, een beschrijving die afstand neemt van een te duidelijk kiezen voor de bourgeoisie en adel, toch de basis van de partij.

Het is nog steeds niet duidelijk of hiermee ook de staatsgreep van de Pfeffel Johnson en de rest van de kliek hiermee tot staan is gebracht.

The Guardian