Brits referendum lakmoesproef EU

Het ene referendum is het andere niet. Werd het jongste Griekse referendum nog als illegaal, dom en roekeloos beschouwd door de lidstaten van de Europese Unie, het Britse referendum over een eventueel vertrek uit de Unie wordt algemeen gezien als een volkomen normale lakmoesproef voor het voortbestaan van de EU.

Dit keer gaat het referendum niet over de door de Troika opgelegde bezuinigingen aan een arm lid, maar over de uitzonderingspositie die Cameron aan de Britten heeft beloofd. Het rijke Groot Brittannië wil in feite alleen nog maar de lusten van de Unie. De lasten zijn voor de overige lidstaten. Groot Brittannië heeft, samen met Denemarken, al een uitzonderingspositie waar het de opvang van vluchtelingen betreft, maar dat is voor Cameron en de zijnen nog niet genoeg.

Bronnen rond de Britse regering hebben “gelekt” dat in oktober bekend zal worden gemaakt dat het Britse referendum in juni 2016 zal plaatsvinden. Nog vóór de Duitse en Franse verkiezingen in 2017.

Het is inmiddels lang niet meer zo zeker, dat dit door Cameron beloofde referendum een Brexit zal voorkomen. De Griekse “toestanden” hebben veel Britten nog eens aan het denken gezet. Het zou goed kunnen dat Cameron met zijn verkiezingsbelofte zijn hand heeft overspeeld.

Bron