Brits Defensierapport: Woestijnvorming zal miljoenen vluchtelingen onze richting uit sturen

Binnen dit en dertig jaar kunnen 135 miljoen mensen vluchteling worden als gevolg van de verwoestijning van hun land. Dat zegt een rapport van het Britse ministerie van Defensie. Natuurrampen kunnen dit cijfer doen stijgen tot 200 miljoen vluchtelingen.

Waarschijnlijk hadden deze cijfers amper tot een discussie geleid, ware het niet dat de burgeroorlog in Syrië, op 24 maanden tijd, 4 miljoen mensen op de vlucht deed slaan, en 7,6 miljoen mensen intern ontheemde, samen goed voor bijna de helft van de Syrische bevolking.

De Syrische vluchtelingen veroorzaken al veel ongerustheid, terwijl hun aantallen verbleken bij de vluchtelingenstromen die ons te wachten staan als gevolg van woestijnvorming en de klimaatverandering.

Uriel N. Safriel, de voorzitter van de Commissie Wetenschap en Techniek (CST) van het VN-Verdrag ter Bestrijding van Woestijnvorming (UNCCD) roept op om dringend wetenschappelijke studies die landdegradatie, migratie, conflict en politieke instabiliteit met elkaar linken, op tafel te leggen bij de beleidsmakers.

“De meeste delen van Syrië zijn droge gebieden. Logischerwijze is het waarschijnlijk dat de droogteperiode in Syrië en Irak (2006-2010) de opbrengsten uit de landbouw erg hebben aangetast”, zegt Safriel.

“Veel Syriërs zijn afhankelijk van hun land. Deze landbouwcrisis kan hebben bijgedragen tot het conflict, of er zelfs de aanzet toe geweest zijn.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be