Briljante zet van Wilders met Nexit verschalkt Baudet

De Tweede Kamer heeft dinsdag 2 april de motie Maeijer/Wilders over een Nexit verworpen. De PVV stemde als enige voor de motie, die een Nederlandse exit uit de EU bepleit. Dit houdt in dat FvD van Thierry Baudet ertegen stemde.

Baudet als ‘grootste intellectueel’ van Nederland heeft geoordeeld dat hij in het licht van de Brexit-chaos niet voor de onzinnige Nexit-motie kon stemmen, ofschoon Nexit tot nog toe de kern van de politieke boodschap van FvD behelsde. Extreemrechtse DDS-redacteur Tim Engelbart, zoals ik in De laatste stuiptrekkingen van Brexit (en Nexit) heb aangehaald, noemde het plan geblaat uit een feitenvrij Utopia. Hoewel Nexit inderdaad onzinnig is, zijn er zat politieke onbenullen die ondanks alles toch Nexit verkiezen. Hier wil ik benadrukken dat deze mensen in het algemeen geen onbenullen hoeven te zijn. Je kunt bijvoorbeeld veel verstand van voetbal hebben en daarover op de buis commentaar mogen geven. Ter vergelijking is er in Engeland volgens polls nog steeds een grote minderheid voor Brexit.

Geert Wilders heeft met zijn motie duidelijkheid geschapen: FvD is niet meer zo zeker van Nexit. Na het verlies van de PVV bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft Wilders een manier gevonden om het verloren terrein voor de Europese verkiezingen terug te winnen. De onzinnigheid van Nexit vormt voor Wilders geen beletsel. Zo heeft de geblondeerde leider eerder al de koran, het heilige boek van meer dan een miljard gelovigen, willen verbieden in Nederland. Onzinnig of niet, als er maar een flink volksdeel met zijn onderbuik voor door Wilders geopperde ideeën voelt, is het oké.