Schietpartij in een LGBT-nachtclub in Florida + Updates tot ca. 21 uur 12 juni ’16

Update 20.45:

ISIS claimt de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Dat heeft Amaq News Agency, een aan ISIS gelieerd persbureau, zojuist bekend gemaakt.

“The armed attack that targeted a gay night club in the city of Orlando in the American state of Florida which left over 100 people dead or injured was carried out by an Islamic State fighter”. 

Voor alle duidelijkheid: dat wil niet zeggen dat ISIS van tevoren weet had van de aanslag en al helemaal niet dat leden van de organisatie betrokken waren bij de voorbereiding.

 

Update 16.45:

Update: de naam van de verdachte is Omar Mateen, uit Port Sainte Lucie, Florida. Mateen is een Amerikaans staatsburger. Zijn ouders zijn afkomstig uit Afghanistan.

Update: persconferentie politie. De politie kan nog geen uitsluitsel geven over het precieze aantal slachtoffers, maar er zijn “meerdere” (multiple) doden. Zeker 42 mensen zijn met ernstige verwondingen naar ziekenhuizen overgebracht. De dader droeg een handwapen en een assault rifle, mogelijk ook een bomgordel. Over zijn identiteit is nog niets bekend. Politie en FBI behandelen de zaak als “domestic terrorism”.

Police cars surrounding Pulse Club. Orlando Police/Twitter
Police cars surrounding Pulse Club. Orlando Police/Twitter

Een aantal schutters is een LGBT-nachtclub in Orlando, Florida, binnengevallen. Eenmaal binnen openden ze het vuur op de bezoekers. Getuigen zagen slachtoffers op de grond liggen, maar het is niet bekend of er doden zijn. Tenminste één van de schutters heeft zich gebarricadeerd in het gebouw. Mogelijk zijn er mensen gegijzeld. Uiteraard heerst er nu volstrekte chaos. Updates volgen zodra er meer bekend is.

Update: volgens de politie is de schutter dood. Het zou om slechts één dader gaan.