Brekend: opnieuw aanslag in Turkije + Updates

Bij het Gerechtshof in Izmir vond enkele minuten geleden een zware explosie plaats. Momenteel is er het geluid van geweervuur te horen. Volgens CNN Turkije zijn bij de explosie 3 mensen gewond geraakt. Eén aanvaller zou bij een schotenwisseling met de politie om het leven zijn gekomen.

Zodra er meer bekend is, wordt dit bericht aangevuld.

Update: niet één, maar twee aanvallers zouden om het leven zijn gekomen. Een derde aanvaller zou op de vlucht zijn geslagen. Een autobom werd tot ontploffing gebracht op een parkeerterrein bestemd voor rechters en beambten. Gezien het doelwit lijkt het eerder te wijzen op een Koerdische of linkse groep dan op ISIS.

Update: video van het moment waarop de autobom ontploft 

Update: Turkse autoriteiten gaan uit de PKK als dader. Op zich zegt dat weinig, want dat is in Turkije een reflex. ISIS kan uitgesloten worden: de jihadisten proberen zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken. Deze aanslag past niet in hun profiel. Een andere mogelijkheid is de radicaal-linkse DHKP-C. Het doelwit – rechters – zou daar op kunnen wijzen. Bovendien is het vandaag precies 18 jaar geleden dat Berkin Elvan geboren werd. De destijds 14-jarige Elkan werd tijdens de anti-regeringsdemonstraties in juni 2013 geraakt door een traangasgranaat. Hij raakte in een coma waaruit hij niet meer ontwaakte. Zijn dood leidde tot heftige protesten.

Update: in totaal zouden er 4 mensen om het leven zijn gekomen: 2 aanvallers, 1 agent en 1 ambtenaar van het gerechtshof.