Conservatieven hebben absolute meerderheid verloren

Screenshot (2)

De versnelde parlementsverkiezingen die Theresa May, vanwege de op dat moment gunstige peilingen voor de Conservatieven, uitschreef om een extra sterk mandaat voor de Brexit te krijgen zijn op spectaculaire wijze in haar gezicht ontploft. Het staat inmiddels namelijk vrijwel vast dat de Conservatieven hun absolute meerderheid in het parlement verloren hebben.

Nu 646 van de 650 kiesdistricten zijn geteld, is die kans voor de Conservatieve Partij verkeken. May’s partij is nu zeker van 315 zetels en kan de grens van 326 niet meer passeren.

Screenshot (3)

Als de Conservatieven de grootste partij blijven heeft May weliswaar het recht om aan te blijven, maar moet ze coalities gaan vormen met partijen die absoluut niets zien in haar benadering van de Brexit.

Er is gerede twijfel of enig akkoord over een Brexit nu nog wel te bereiken is in het Verenigd Koninkrijk, en sommigen zeggen dat een omkering ervan wel degelijk mogelijk is, onder andere Lord Kerr, een van de opstellers van Artikel 50 dat in de mogelijkheid voor een Brexit voorziet.

Jeremy Corbyn die met Labour veel gewonnen heeft en nu op 261 zetels staat, zei in zijn speech dat Theresa May moet terugtreden.
Grote namen hebben hun zetel verloren, zoals Nick Clegg van de LibDems.
Labour heeft onverwacht zowel in Schotland als in Wales zetels gewonnen. Het zijn vooral jonge mensen die massaal op Labour hebben gestemd.
De SNP heeft 21 zetels verloren wat een referendum over een onafhankelijk Schotland in de ijskast doet belanden.