Brazilië in het vagevuur

Dilma Rousseff, is sinds de fameuze impeachment procedure in het Lagerhuis op 17 april, een presidente op weg naar de uitgang. Donderdag werd nu ook de voorzitter van het Parlement, Eduardo Cunha, uit zijn functies ontheven. Brazilië verkeert in chaos.

Het minste wat men kan zeggen dat de Braziliaanse politiek een soep is, die het krediet dat de Latijns-Amerikaanse grootmacht de voorbije jaren heeft opgebouwd, razendsnel doet krimpen. En dat op minder dan honderd dagen voor de Olympische Spelen van Rio, toch een perfect uithangbord om een land te promoten.

In de open oorlog die er al twee jaar woedt tussen de 14-jaar regerende Arbeiderspartij (PT) aan de ene kant van de haag, en de verenigde oppositie en de mediaoctupus Grupo Globo aan de andere kant, wordt er duidelijk niet gekeken naar collateral damage. Ogenschijnlijk gaat de politieke hetze over een corruptieaffaire waar de kopstukken van de PT, Rousseff en voormalig president Lula da Silva, bij betrokken zouden zijn: Operatie Carwash, waarbij miljoenen van staatsoliemaatschappij Petrobras naar de politieke partijen versluisd werden. Partijen, want niet alleen de PT van Rousseff verdiende eraan, maar alle Braziliaanse partijen en grote bedrijven als Odebrecht, aldus onderzoeksrechter Sergio Moro van Curitiba.

“Daarom gaat het politiek proces tegen Dilma niet over corruptie, het is een politieke afrekening,” zegt Sonia Delany Mesquita, een activiste van de PT, die werkt in de gemeente Guarulhos, een 1,5 miljoen zielen tellende voorstad van Sao Paulo en de locatie van de internationale luchthaven.

“De oppositie kan het niet verkroppen dat de PT al zolang aan de macht is en aangezien ze niet kunnen winnen in de stembus, halen ze allerlei legislatieve trucs boven.” Volgens de 45-jarige Mesquita is de impeachment-procedure misbruikt, “Dit is een politiek instrument voor strikt politieke inbreuken, niet voor mogelijke misdrijven in het kader van een gerechtelijk onderzoek.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be