Bravo voor de scherpzinnige moed van het Griekse volk tegenover de Europese crisis

Het Griekse volk geeft Europa en de wereld het voorbeeld: met moed en scherpzinnigheid heeft het Griekse volk het weerzinwekkende dictaat van de internationale en Europese financiële wereld verworpen. Een analyse van Samir Amin, een van de belangrijke radicale denkers van deze tijd.

Het Griekse volk heeft een eerste overwinning behaald en daarmee bevestigd dat de democratie maar bestaat wanneer ze zich ten dienste van de sociale vooruitgang stelt. Het heeft de schijndemocratie ontmaskerd, die zich laat onderwerpen aan de sociale afbraak die geëist wordt door de dictatuur van de financiële wereld. In Europa is sociale vooruitgang illegaal.

De Europese eenmaking werd systematisch bedacht om het “democratisch gevaar” tot nul te herleiden. Vanaf het einde van WO II zijn de Verenigde Staten, Jean Monet en Robert Schuman (twee Vychisten) dat beginnen uitvoeren met de bedoeling de legitimiteit te herstellen van de politieke krachten die met het Europa van de nazi’s hadden gecollaboreerd. De eenmaking van de Europese gemeenschappen en daarna de gedwongen goedkeuring van een Grondwet die nochtans verworpen was, onder andere door het Franse referendum (een ongezien misprijzen voor de democratie), maakte de weg vrij voor een dictatuur van het financierskapitaal.

Lees verder bij de bron van dit artikel, De Wereld Morgen.