Brand gesticht door kolonisten van Yitzhar vernielt tientallen Palestijnse olijfbomen

Een  dag of drie vier nadat kolonisten een 45 tal bomen hadden beschadigd van de plaats Burin in het  noorden van de Westoever, zijn er opnieuw tientallen bomen vernield in een grote brand. Volgens de Palestijnen was het vuur aangestoken door kolonisten van Yitzhar, dezelfde nederzetting waar vandaan ook de kolonisten afkomstig waren  die de vorige vernieling op hun geweten hadden.
De Palestijnen zeggen de kolonisten van de plaats van de brand te hebben zien wegvluchten naar Yitzhar. Een legerpatrouille zegt niet meer dan dat ze ”ongeïdentificeerde figuren” te hebben zien weglopen.

De brandstichting is mogelijk een van de ”wraakacties” van de kolonisten nadat in februari de illegale nederzetting Amona op last van het hooggerechtshof is afgebroken. Sinds die tijd zijn er voortdurend incidenten geweest rond Yitzhar tussen kolonisten en Palestijnen, maar zelfs ook wel tussen kolonisten en het leger. Verantwoordelijk hiervoor zijn volgen de Israelische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, vooral de zogenaamde ”heuveltop jongeren”, die deels in illegale kampementen wonen (die soms worden opgeruimd, maar dan later weer worden heropgericht, soms op een andere plek).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist