Bossen en bomen essentieel voor voedselzekerheid

Wouden en bomen zijn onmisbaar in de strijd tegen honger in de wereld, blijkt uit een grootschalige studie. Wouden regelen het klimaat, bieden zelf voedsel en voorzien in een waaier aan ecologische diensten.

Meer dan zestig toonaangevende wetenschappers brachten de relatie tussen wouden, gewassen en voeding in kaart in een lijvig rapport voor de International Union of Forest Research Organizations (IUFRO). Ze onderzochten met name de rol van boslandbouw, waarbij gewassen geteeld worden onder een beschermend bladerdak van bomen.

Bossen worden wereldwijd bedreigd door de uitbreiding van landbouwareaal, maar uit het rapport blijkt duidelijk dat ze essentieel zijn in de productie van landbouwgewassen. “Grootschalige teelt van gewassen is erg kwetsbaar voor extreme weerfenomenen, en die komen vaker voor door de klimaatverandering”, zegt Christop Wildburger van IUFRO. “De wetenschap toont aan dat boslandbouw beter bestand is tegen dergelijke tegenslagen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be