Bondgenootschap Cruz en Kasich tegen Trump

Senator Ted Cruz en Gouverneur  John Kasich van Ohio slaan de handen ineen om te voorkomen dat Donald Trump in juli genomineerd wordt als Republikeinse presidentskandidaat. Kasich en Cruz zijn – naast Trump – als enigen nog in de race voor de nominatie. Cruz gaat al zijn tijd en energie in de voorverkiezingen in Indiana steken en trekt zich terug uit Ohio en Oregon. In ruil daarvoor zal Kasich zich terugtrekken uit Indiana.

Governor_John_Kasich
John Kasich. Foto: Wikipedia

Cruz en Kasich hopen op deze manier te voorkomen dat koploper Donald Trump tijdens de Republikeinse conventie in juli de 1237 afgevaardigden in zijn zak heeft die hij nodig heeft om al in de eerste ronde de nominatie in de wacht te slepen. Indien niemand in de eerste ronde het benodigde aantal afgevaardigden achter zich weet te krijgen, volgt er een tweede ronde waarin de afgevaardigden niet langer gebonden zijn aan hun oorspronkelijke mandaat. Cruz, Kasich en (een deel van) de Republikeinse partijtop hopen dat veel afgevaardigden zich dan van Trump af zullen keren, zodat er ruimte ontstaat voor een andere kandidaat.

Indiana is een cruciale staat. Indien het Cruz mocht lukken deze staat binnen te slepen, dan zou het voor Trump inderdaad wel eens lastig kunnen worden de benodigde 1237 afgevaardigden achter zich te krijgen. Momenteel heeft Trump in de peilingen een voorsprong van 11% op Cruz, maar die voorsprong loopt volgens dezelfde peilingen terug tot slechts 2% indien Kasich zich terugtrekt uit de race.

Het blijft echter lastig in te zien hoe de Republikeinse partijtop een dergelijke coup – want dát is het – uit kan leggen aan de eigen achterban. Grote kans dat de aanhang van Trump, die zich toch al door niemand meer vertegenwoordigd voelt, zich in dat oordeel bevestigd zal zien en boos thuis blijft of zich zelfs helemaal afkeert van de GOP. Waarschijnlijk gaat de partijtop er vanuit dat de presidentsverkiezingen van 2016 tóch al niet meer gewonnen kunnen worden en hoopt men in elk geval te voorkomen dat Trump de héle partij over de rand van de afgrond duwt.

Bron: New York Times