Bomaanslag op Koptische kathedraal in Caïro + Update

https://www.youtube.com/watch?v=FwVEOAriobk

Bij een bomaanslag op een Koptische kathedraal in Caïro zijn vanochtend zeker 25 mensen om het leven gekomen. De aanslag is nog niet opgeëist. Om 10 uur plaatselijke tijd vond tijdens de dienst een explosie plaats. Volgens sommigen werd een bom tot ontploffing gebracht, volgens anderen werd een explosief naar binnen gegooid.

Koptische christenen maken 10% uit van de Egyptische bevolking. Nadat het leger in 2013 de gekozen president Mohammed Morsi verdreef werden de Kopten er door sommige aanhangers van Morsi van beschuldigd samen te hebben gezworen met het leger om Morsi af te zetten. Nadat het leger op 14 augustus 2013 honderden aanhangers van Morsi doodschoot tijdens protesten, werden verschillende Koptische kerken bestormd door lynchmobs.

De Koptische Kerk in Egypte is oeroud: ze dateert uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Hoewel ze soms blootstond aan vervolging en discriminatie werd en wordt ze door de overgrote meerderheid van de Egyptenaren beschouwd als integraal onderdeel van de Egyptische cultuur en geschiedenis.

Na de aanslag gingen mensen spontaan de straat op om te demonstreren tegen het regime, dat laks is tegen terroristen.

Update: enkele militante jihadistische organisaties hebben zich inmiddels van de aanslag gedistantieerd