Bomaanslag op kantoor AfD

Voor het kantoor van de fascistische AfD in de Saksische stad Döbeln is gisteren een explosief tot ontploffing gebracht. Het is nog onduidelijk hoeveel schade er is aangericht. Er zijn geen gewonden gevallen. De politie heeft vannacht drie verdachten aangehouden.

Al te handig lijkt de aanslag niet te zijn aangepakt. Diverse getuigen zagen een man iets deponeren in een vuilnisemmer bij de deur van het kantoor. Toen de emmer even later ontplofte, was het verband natuurlijk snel gelegd.

Blijkbaar was de explosie krachtig genoeg om de voordeur uit het gebouw te blazen. Ook enkele bij het kantoor geparkeerde auto’s raakten beschadigd.

Uiteraard hebben alle andere partijen zich van de aanslag gedistantieerd, ook de SPD en Die Linke. Zonder me bij het obligate gewauwel van braaflinks over ‘het bestrijden van fascisten met behulp van argumenten’ aan te willen sluiten, moet het me toch van het hart dat dit een tamelijk stompzinnige actie is. De enige die hier politiek garen bij spint is de AfD. Het functioneren van de partij wordt er niet door belemmerd en men kan zich presenteren als martelaar. Bovendien hadden volstrekt onschuldige derden het slachtoffer kunnen worden van deze slecht doordachte actie. Het antwoord op fascisme is massamobilisatie, niet terrorisme.

Bron: taz