Boekrecensie: De kracht van breien

– door Liz Hagemann

Herken jij dit ook: je bent actief, je zit misschien in een groep met mensen die iets in de wereld willen verbeteren, opkomen voor de natuur, voor weerlozen, vrede, woningen voor iedereen. Enzovoort. Maar op een dag lukt het je niet zo meer om mee te doen, om nog meer te geven. Je raakt gefrustreerd omdat de goede zaak wacht, en omdat je zo graag een verbetering wilt zien, maar eigenlijk moet je een stap terug doen.

Er is troost: je bent niet de enige, en er is wellicht redding 🙂

Het boek De kracht van breien: hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt, door Loretta Napoleoni, is een troostrijk en interessant boek dat vlot leest, en waaruit we samen veel kunnen halen. Ook als je niet overspannen bent van deze soms gekmakende wereld!

Napoleoni is econome, en ze leerde breien van haar oma. Samen breien en luisteren naar verhalen vormde de basis voor haar ideeën over breien als verbindende activiteit tussen zoveel mensen. Ze schreef dit boek tijdens een persoonlijke crisis, en het onderzoek doen, schrijven en praten met anderen over breien hielp haar door een donkere tijd.

We leren over breien als een vrij onzichtbaar ambacht, omdat het voor en door de arbeidersklasse werd gedaan, zo lezen we (p. 28-29), en zo ziet de econome breien ook als een economische activiteit. We leren over bepaalde volken, in Alaska en Mongolië, waar breiwerken na kolonisering of door klimaatveranderingen toch voor een inkomen kon zorgen, door coöperaties. Breien blijkt goed te zijn voor je hersenen. Je kan zelfs actievoeren met breiwerken. Kijk maar bijvoorbeeld naar Wol tegen Wapens, of Guerrilla knitters in Londen.

Breien is ook goed voor ons welzijn, het helpt met verwerken van traumatische gebeurtenissen, en breigroepen zorgen voor veilige plekken waar je samen creatief (en strijdvaardig) kunt zijn, en ze gaan bijvoorbeeld ook eenzaamheid tegen. Een voorbeeld hiervan is The Yarn Mission uit Minneapolis, een pro-zwarte, pro-rebellie, pro-gemeenschaps-breigroep die ontstaan is na de moord op Michael Brown in 2014.

In Den Haag is de stichting Wool for Warmth gevestigd, met als doel een netwerk te zijn van breiers en hakers, die garen distribueert over groepen in Den Haag en omgeving, en ook in Amsterdam en Utrecht, en in ruil hiervoor breien of haken de leden van de groepen mutsen en dassen, dekens en handschoenen voor dakloze mensen.

Ik raad dit mooi geschreven boek van harte aan, en ik hoop dat je ook de creativiteit, de ontspanning en het gevoel van samenzijn wil gaan ervaren van een brei- of haakgroep.

De kracht van breien. Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt, door Loretta Napoleoni.

Oorspronkelijke titel: The power of knitting. Stitching together our lives in a fractured world

Nederlandse uitgave: Amsterdam: Balans, 2020 (tweede druk 2021). 221p (met patronen van bijvoorbeeld een Frygische muts)
ISBN 9789463821216

– Uitgelichte afbeelding: By Mediagold – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16493547